Göteborgs Yoga Centrum
Yoga för gravida

Yoga för gravida

Du lär dig avslappning och psykoprofylaktisk andning samt tränar kroppen så du förebygger de olika besvär man kan få under havandeskapet (t.ex. ryggont). Kroppen blir starkare och smidigare, och du får bättre hållning. Yoga ger större kroppskännedom, du går ned i varv och upplever mer att du har ett barn i magen.

Du kommer att kunna bejaka och jobba med kroppens krafter under förlossningen. Det ger trygghet och självförtroende – till glädje för dig och barnet.

För vem? Gravidyoga passar både dig som är nybörjare och dig som tränat yoga innan. Du kan börja när du vill från 14 vecka och framåt. De flesta börjar gravidyogan i vecka 24 - 32.
Under Coronapandemin rekommenderar vi att du inte går på yoga för gravida de sista fyra veckor innan förlossningar för att reducera risken för att smittas strax innan du skall föda. Dock skall du komma ihåg att annars är gravida inte i större riskgrupp än alla andra.
Vid foglossning är det viktigt att du berättar för din yogalärare om besvären, innan den första klassen. Vanligtvis är det inget problem att tillgodogöra sig kursen. I bästa fall kan yogan lindra dina besvär. Om du önskar fysisk tuffa yogapass eller yoga i ett flöde, så är detta inte rätt kurs för dig. Vi jobbar med att ge utrymme i kroppen, din andning, din koncentration och närvaro.

Partnergång: Sista gången på kursen kan din partner vara med. Då går vi igenom hur man kan använda kroppen och andningen under förlossningen och hur din partner kan vara ett stöd. Partnergången är mycket uppskattad. Speciellt partnern brukar känna att han (hon) får många användbara tips för att ge stöd till den födande och bättre förståelse för förlossningen.

Tyvärr tar vi inte in nya deltagare som är med barn på våra vanliga yogaklasser eftersom en del ställningar skall utföras på ett annat sätt när man är gravid. Detta för mammans och barnets välbefinnande och säkerhets skull.

Efter förlossningen är yoga ett utmärkt sätt att komma tillbaka till kroppen förutom att det ger dig en stund för dig självt. Du är välkommen på våra yogaklasser från ca 8 veckor efter förlossningen - eller så snart du känner dig redo att lämna din bebis ett par timmer. Kom ihåg att berätta för yogaläraren att du är relativt nyförlöst, så du kan få alternativa ställningar om klassen skall göra något som än så länge inte är bra för dig.

Yoga innan du blir med barn

Ett av de bästa sätten att förbereda kroppen till att ta emot och bära barnet, är att utöva Iyengaryoga. Du stärker ryggen och bukmusklerna, vitaliserar de inre organen och får en bra hållning. Förutom att du tränar din förmåga till medveten närvaro och till att ge dig hän.

Kursledare: Leela G. Hansen. Yoga- och meditationslärare sedan 1974 samt diplomerad gestaltterapeut sedan 1991. Fortbildar barnmorskor och har en utbildningsgrupp för blivande yogalärare.
Om du har komplikationer med graviditeten, som gör dig osäker på om kursen passar för dig eller har andra frågor, så skriv till Leela

Yoga för gravida inom vetenskapen En färsk studie publicerad 7 augusti 2018 visar det som tusentals gravida, som har gått på yogakurs för Leela redan har upplevt: Gravida mår bra av att hålla på med yoga. Bra och lättläst sammanfattning av studien.
Gå till studien

Praktiska upplysningar

Max. 12 deltagare på varje grupp.

Lån av yogamatta, filtar och bolster mm ingår. Men ta gärna med din egen yogamatta, speciellt nu under Coronatider.

När vi har mottagit din anmälan, skickar vi en bekräftelse med praktiska upplysningar. Om kursen är fullbokad går det bra att komma på väntelista, så hör vi av oss till dig, om det skulle bli ett återbud.

Kursavgiften Enklast är att betala direkt vid bokning. Annars betalas kursavgiften senast 10 dagar innan kursstart. Vid sen anmälan senast samma dag som din grupp börjar.

Avbokning Om du skulle behöva avbryta kursen p.g.a. sjukdom eller tidig förlossning, så hör av dig till yogacentrum. Du kan få pengarna tillbaka på inte utnyttjade kurstillfällen från den dagen du avbokar, minus en administrationsavgift på 150 kr.

Rabatt Många gravida väljer att gå två kurser i sträck för att få den styrkan och avspänningen som kursen ger så länge som möjligt. Om du anmäler dig till och betalar för två kurser samtidigt, får du 200 kr rabatt.

Kurslokal: Norra Liden 7, BV
Hållplats: Stenpiren, Domkyrkan eller Järntorget
P-plats: Runt om på gatorna, P-plats mitt emot Hotel Riverton, Kungsgaraget

Kursmaterial:

Leela Har talat in en CD: "Yoga för gravida", som gör det lätt att utöva yoga, träna andning och avslappning på egen hand. Pris: 150 kr.
Vi har böcker om yoga för gravida skrivna av högt estimerade Iyengar yogalärare till salu i vår yogabutik. Kom gärna i god tid, så du hinner sitta en stund i vår lounge och titta i böckerna.


(OBS! Överstruken=Fullbokad)


Torsdag 17.45 - 19.00

Vårterminen 2020
Kursperiod 1: 9 januari - 13 februari. Sex tillfällen. Avgift: 1350 kr
Kursperiod 2: 20 februari - 26 mars. Sex tillfällen. Avgift: 1350 kr
Kursperiod 3: 2 april - 14 maj. Sex tillfällen. Avgift: 1350 kr
*) Kursperiod 4: 28 maj - 25 juni. Fem tillfällen. Avgift 1125 kr
*) *) Uppehåll 30 april, 21 maj

Anmäl dig till kursen start 28 maj här.


Helgkurs 1 och 2 augusti

Lördag kl. 11.30 - 14.00
Söndag kl. 11.30 - 14.00
Med sin långa och djupa erfarenhet av att undervisa i yoga för gravida, kan du känna dig i trygga händer med Leela G. Hansen som din yogalärare. Du blir undervisat i hur yoga och andning kan hjälpa under graviditet och förlossning och vad du själv kan göra hemma med yogan både medan du är med barn och som återträning. Leela kommer lägga mycket vikt vid hur du kan träna bäckenbottnen och stärka din rygg, så du får bättre hållning.
Avgift: 990 kr

Anmäl dig till helgkursen här.


Under sommaren från 26 juni - 31 juli har vi tyvärr ingen gravidyoga.


Varje kurs är en helhet och vi rekommenderar starkt att du prioriterar att komma varje gång. Dock är det möjligt att ta igen en lektion som du missar på efterföljande kurs. Erbjudandet gäller om det finns en kurs att ta igen på och i mån av plats.
Din partner kan vara med den sista gången på kursen.


Vill du bli påmind om att du skall kolla startdatum för gravidyogakurserna längre fram, så skriv upp dig till vårt nyhetsbrev längst ned till höger på förstasidan.

 
Göteborgs Yoga Centrum AB, Norra Liden 7, 411 18 Göteborg, Sverige.
Organisationsnummer: 556667-5400.
Tel. 031 - 13 22 52, 0763 - 400 985. E-post: [email protected]